zobraziť na mape vyhľadávací filter celá obrazovka > <
rozšírte mapu >

Lacko

Grossbardovia i história lackej slivovice viac

„Krášli líčka, naša lacká slivovička” – autorom tohoto populárneho reklamého hesla sa pripisuje Samuelovi Grossbardovi – lackému Židovi, ktorí v rodinnom liehovari, ktorý bol postavený v roku 1882, začal produkciu vysokopercentnej vodky z miestnych sliviek.

Grossbard a jeho hlavný liehovarník - Salomon Goldcheim, využil lokálne sadovické a liehovinárske tradície. Kotlina Lacka bola známa pestovaním ovocných stromov, ktoré siaha ešte do časov, keď dedina patrila do starosadeckého kláštoru sestier Klarisiek a ktoré sa úspešne rozvíjalo. Rakúsky úradník Herzog založil v Lacku šandardný sad a škôlku. Veľký vklad v oblasti pestovania vniesli aj miestni pastori – hovorí sa, že sadenie ovocných stromov dávali svojím verným ako trest. Koncom XIX a začiatkom XX storočia bol Lacko jedným z najväčších záhradníckych stredísk v Malopoľsku. Zberom sliviek a jabĺk sa zaoberali hlavne miestni Židia. Zaoberali sa aj výrobou a predajom alkoholu, mali na to výhradné právo. Rodina Grossbardov, už v XVIII storočí zaviedla v centrum dediny krčmu – Austériu. „Slivovicu Pejscečnú ”, ako nazvali prvý produkt lackého liehovaru, dodávali do obchodov a tavern v Sači, Krakove a Tarnove. Dokonale prosperujúca firma bola hlavným zdrojom príjmov obce. V rokoch medzi vojnami, kedy sa majiteľom liehovaru stal zať Grossbarda, Pinkas Ferber, bola slivovica produkovaná vo veľkom. „Košér Slivovica”, ktorú volali aj ferberovka a sadeckými rabínmi uznávaná ako košér vodka, bola cenená nie len medzi Židami. Alkohol sa stal populárnym v celom Poľsku, posielali ho aj do Palestíny, USA a do Západnej Európy.

Komentáre
Musíte byť prihlásený. Ak ešte nemáte vytvorený účet, zaregistrujte sa!
Fotografie