zobraziť na mape vyhľadávací filter celá obrazovka > <
rozšírte mapu >

Karpatská kulinárska cesta

Kulinárna turistika v dnešnom svete obsadzuje prominentné miesto. Čoraz väčším úspechom sa môžu tešit turistické atrakcie, ktoré nadväzujú na tradičnú kuchyňu. Veľkým úspechom v dnešnej dobe sú kulinárne programy, ktoré majú široké spektrum odberateľov, v médiách v poslednej dobe sú to kulinárne programy, ktoré uvádzajú známe osobnosti zo sveta showbiznisu. Vznikajú knižky o jedlách a kulinárnych zvykoch, ktoré presahujú zvyčajné kuchárske knihy a sú akýmsi vstupom a pozvaním k návšteve regiónu, lifestyle magazíny, ktoré brúsia konzumentský gust a to hlavne umiestňovaním článkov o kulinárnych tradíciách a varení. viac

Turisti na dovolenkách, sa zaujímajú o krásne výhľady, pamiatky,tešia sa zo športových atrakcií a udalostí ale taktiež kulinárnym zážitkom a poznávaním kulinárnej kultúry.  Jedným z veľmi dôležitých faktorov výberu danej krajiny, je taktiež kulinárna kultúra a ponuka danej gastronómie. Tento faktor môže znamenať prvoradý alebo druhoradý cieľ cesty do danej krajiny alebo regiónu. V Malopoľsku „gurmánska turistika“ má dobré zázemie, kulinárne dedičstvo je jednou z turistických atrakcií. Tradičná kuchyňa Malopoľska je rôznorodá a výrazná, v každej časti regiónu nájdeme charakteristické jedlá.

Malopoľské chute – tradičné a regionálne Malopoľské jedlá

Malopoľsko má dlhý zoznam tradičných produktov, ktorý sa systematicky zväčšuje. Až 53 tradičných produktov – zo 969 zaregistrovaných produktov v našej krajine na zozname Ministerstva Roľníctva a Rozvoju Regiónu – pochádzajú z Malopoľska. Na tomto zozname sa nachádzajú potravinárske a roľnícke produkty, produkované podľa starých receptúr minimálne 25 rokov v danom regióne. Celý zoznam produktov môžeme nájsť na stránke Ministerstva Roľníctva a Rozvoju Regiónu www.minrol.gov.pl.

Desať Malopoľských produktov medzi  tradičnými sa nachádza na zozname regionálnych produktov Európskej Únie, z celého počtu 34 produktov z Poľska, ktoré získali „európsky pas kvality“ potravinárskych produktov a regionálnych potráv.

Jedným z prvých bol oštiepok – ovčí údený syr , produkovaný v horských regiónoch – Podhale, je produkovaný pastiermi oviec . Je to typická pamiatka z Zakopaného spolu s jeho odrodou – redykolka: malý ovčí syr , ktorý sa hodí ako darček.

Slivka Suska Sechlonska – tradične sušené slivky z regiónu Iwkowa. Na teréne ich produkcie vznikla cesta s názvom „ Stretnime sa na slivkovej ceste“ . Preto okolité reštaurácie podávajú špeciálne jedlá, hostia dostávajú rôzne predmety, organizujú sa súťaže a ukážky.

Kapor z Zatoru s kráľovským rodokmeňom sa chová od XII storočia v Doline kaprov, kde je veľa jazier, ktoré sú súčastne rajom pre ornitológov. Údený a zapekaný kapor „po zatorsku“ , to je naozajstný kulinárny zážitok daného regiónu a kuchyne.

Lisiecka klobása – obľúbené jedlo pápeža Jána Pawla II., je produkovaná v regióne Líšok a mäsiari (v dôsledku časov úpadku a časov komunizmu) sú považovaní za hrdinov, ktorí ochraňovali staré receptúry pre ďaľšie pokolenia.

Fazuľa „Krásny Janko“ z Doliny Dunajca, spája v sebe chuťové kvality a umiestnenej v krásnom prostredí  okolie rieky Dunajec, pokojne sa premiestňujúcej po regióne medzi  Czchowem a Tarnowom s „hlavným mestom fazulí“ v Zakliczyne.

Raciechowické jablká – v regióne Raciechowic rastie okolo jeden  a pol milióna jabloní a ročné zbery predstavujú okolo tristo tisíc ton chuťovo dokonalého ovocia. Podobne v regióne Sadecczyzny, jablká lackie (čakajú na certifikát z Únie) z ovocného hlavného mesta regiónu: jablká sa stali základom do vytvorenia výbornej lokálnej kuchyne.

Pradnicky chlieb a krakovský bagel sú kulinárnou vizitkou Krakova. Tradície pekárov siahajú až do časov stredoveku, kedy produkty boli vychvaľované až na kráľovských stoloch. Dnes bagel víta turistov vo veľa miestach na staniciach a jarmokoch.

Trasa cesty:

Podbabiogórze (Kocierz – Wadowice – Sucha Beskidzka – Zawoja – Jordanów –  Kalwaria Zebrzydowska – Lanckorona – Krzywaczka) – Zakopianka (Rabka – Nový Targ – Poronin) – Podhale (Białka Tatrzańska – Bukowina Tatrzańska – Zakopané – Kościelisko) – Pieniny (Kamienica – Niedzica – Krościenko – Kluszkowce – Szczawnica) – Sądecczyzna (Lipnica Murowana – Stróże – Nowy Sącz – Krynica) – Beskid Niski (Wysowa Zdrój – Regietów)

Podbabiogórze čerpá svoju silu z neobvyklej Babiej Hory, ktorú volajú Diablak, a v jej  dosahu je magická Lanckorona - "mesto anjelov" a cesta pápeža Jána Pavla II ktorý vedie z Krakova do Wadowíc, na Kalváriu  Zebrzydowskú a okolie. Je to taktiež oblasť, v ktorej sa kulinárne tradície  zdajú byť podporované mimozemskými silami. Na Kulinárne tradície sa skladá kultúrne a etnické dedičstvo Kliszczakov, horolezcov Beskíd a obyvateľov Oravy. Turistická atrakcia sa zvyšuje  prítomnosťou  Etnografického Oravského Parku  v Zubrzyci s objektmi tradičnej stavby v regióne. Je miestom, kde sa robia workshopy a umelecké akcie. Malebná Suchá  Beskidská so zámkom ktorý sa volá  "Malý Wawel" je hlavným mestom Podbabiogórza.Príroda, ktorá je chránená Babiogórskym Národným Parkom,  zelené pásy Vysokého Beskidu, lahodné kopce obopínajúce Jordanov a cestičky vedúce do Slezskeho Beskidu Żywieckeho, sú dokonalou trasou pre turistické cesty . Prvky ľudového umenia sú sústredené okolo Stryszawy, kde sa nachádza  múzeum hračiek.

Charakteristické potravy tradičnej kuchyne Podbabiogórza:

Lanckorońska polievka s pridaním ligurčeka
stryszawská polievka - mäsový a zeleninový vývar, so šunkou, vajcom a pečeným bravčovým mäsom,
kvašnica po koszarawsku
kwacanka polievka - s šarlatánom - inak kvaka, alebo karpiel
kulas a klosko (uvarená múka Omasta)
koloc zawojski - kysnutá buchta plnená syrom alebo zemiakmi
koloc sidziński - koláč z chlebového alebo syrového cesta, s paprikou a cibuľou
buchta s čučoriedkami – kysnutý koláč s brusnicami a iné jedlá s čučoriedkami (čučoriedkový chodník Záwojský)
bulat rezance s loskubnikami
guľky s jablkami
zembrzycká trúbka - malé, tvrdé koláče z cesta v tvare obrúčky, posypané soľou a rascou alebo makom, napríklad slúžil ako občerstvenie k pivu

sušený syrček (tvaroh sušený pri peci)
beskidské knedle
dušonka s kyslým mliekom

 

Pápežský kremeš z  Wadovíc sa preslávil po slovách poľského pápeža Jána Pavla II, ktorý pri návšteve rodného mesta Wadovice spomínal, ako po absolvovaní strednej školy šiel so svojimi priateľmi na kremeše. Od tej doby wadovické kremeše majú názov "pápežské" a stali sa turistickou atrakciou na kulinárnom chodníku Malopoľska.

 

Podhale pozdĺž Zakopianky

 

Do hlavného mesta Tatier, môžeme dôjsť cestou zvanou Zakopianka. Je to jedna z najpopulárnejších turistických trás v Poľsku, ktorá vedie z Krakova, pozdĺž rieky Rabka, cez mestá: Rabka, Stróżę, Pcim a Lubień. Pred príchodom do hlavného mesta Tatier, nás cesta dovedie  vedie k Nowemu Targu - hlavné mesto Podhala. Atrakciou je tu nielen  trh, z ktorého pochádza jeho  názov, ale aj Nowotarská  slávna zmrzlina vyrábaná podľa tradičnej receptúry. Pozdĺž  Zakopianky sú usytuované  regionálne hostince, kde cestujúci spoznajú chuť tradičnej horalskej kuchyne. Neďaleko Zakopaného sú dedinky, ktoré tradične hostia turistov : Gliczarów, Biely Dunajec a Poronin. V každej z nich, takisto turisti ako aj milovníci zimných športov by si nemali nechať ujsť ponúkané jedlá  regionálnej kuchyne v štýlových hostincoch.

 

Na Podtatrí – okolo Zakopaného

 

Zakopané – hlavné mesto poľských Tatier s jeho slávnou promenádou Krupówkou, kde sa na každom každý kroku nachádza regionálny hostinec, stojany  s ovčímy syrmi  a horalskými hamburgermi, z toho všetkého sa turistom len môže krútiť hlava. Krupowka a Rovina Krupowa je dejiskom koncertov a folklórnych podujatí. V Tatranskom národnom parku, nad Morským okom  a na Giewonte, je veľa turistov, ktorí zdolávajú turistické chodníky. Okolo kultového hlavného mesta Tatier  vynikli strediská, ponúkajúce  celoročnú rekreáciu: Bialka  a Tatranská Bukovina , kde veĺké lyžiarske strediská sú doplnené komplexami s termálnymi bazénmi. Regionálnu kuchyňu ponúkajú  v mnohých penziónoch a ubytovaniach v nasledujúcich mestách: Kościelisko, Witów, Chocholów, Harenda, Murzasichle alebo Malé Tiché.

 

Charakteristické jedlá tradičnej kuchyne Podhala:

 

kyslá polievka s baraninou - polievka s kapustovou šťavou, na rebrierkach alebo husacine
polywka - kuracia polievka so zeleninou, jahňacím a cesnakom, podáva sa so zemiakmi

 kyslá polievka s údenou slaninou a chrenom
fižol - červená fazuľová polievka s krúpami a kyslou smotanou
zaproska - vyprážané polievka s rascou a mätou
moskol (moskolik, Moskalik, Moskal) s ovčím syrom a slaninou - koláč z varnej dosky s varenými zemiakmi a z celozrnnej múky ako náhradou za chlieb
galušky so spyrkom a cibuľou - rezance zo surových zemiakov, osmažené anglickou slaninou
halušky strúhané - rezance zo strúhaných zemiakov a celozrnnej múky, osmažené údenou slaninou

bôb s kapustou na údenom rebierku
držky s korpielem (kvaka), hráchom alebo fazuľou
pečené jahňacie, jahňacie so sušenými slivkami
Koloc - kysnutá buchta plnená syrom alebo zemiakmi

 

Na križovatke Pienin, Gorce a Spiša


Tri krajiny: Pieniny, Gorce a Spiš sú obklopené rôznorodosťou a krásou pohoria. Malebné Pieniny, prestrihnté stužkou Dunajca , nad vodou jazera Czorsztyńského, spojeného siluetou  hradov v Niedzici a v Czorsztyne. Odtiaľto na sever cez Krościenko, Czorsztyn a horu Wdżar s hniezdom draka na spiacej sopke sa dostávame až na Gorcóv. Z juhu, v diaľke vidíme siluetu ostrých vrcholkov Tatier. Za prelomom  rieky Bialka ležia Spišské obce: Kacwin, Nižné Łapsze  a Niedzica . Prelom Dunajca sa  končí v kúzelnom kúpeľnom meste Szczawnica Zdroj, podhalanské dediny Bialka  a Tatranská Bukovina. Národné parky: Gorce a Pieniny majú chrániť unikátne formy a druhy voľne žijúcich živočíchov. Tieto mimoriadne miesta, ktoré sú na hranici kultúr poskytujú dostatok príležitostí pre rozvoj regionálnej kuchyne. Pokrmy sú ochutené legendami o svätej Kinge a Jánošíku, zaujímavou históriou a tradíciami  pieninských, spišských a podhalanských horalov.

 

Typické jedlá tradičnej horalsko  pieninskej kuchyne:
śliwanka - polievka, druh slivkového kompót  so zemiakmi alebo krúpmi
cyr – varená celozrnná múka so zemiaky,
šalát na syrwotce alebo żentycy,
kapusta po horalsky – kyslá kapusta s bravčovým tukom s  hráškom a krúpami
guláš (guláš) pieninský
podpłomyk - koláč na varnej doske so zemiakov a celozrnnej múky

 

Charakteristické jedlá tradičnej spišskej kuchyne:

bryjka (zirkón) s mliekom alebo slaninou - zacierka z jačmennej múky a krupice

zufka spišská - šalát so srvátkou, kyslou smotanou a opraženou slaninkou
dedko - rezance s varených zemiakov a múky podávané s omáčkou
haluška vytlačené - malé knedle z nastrúhaných a vytlačenych zemiakov
grulownik - kysnuté cesto so zemiakovo-syrovou plnkou
kačica s krúpami a fazuľou
sołdra (sołdżyna) - bravčová šunka od kosti, marinovaná a prírodne údená
derkliki - kysnuté koláče so syrom

 

Chute Sądecczyzna


Jeden z najobľúbenejších turistických oblastí Malopoľska - Sądecczyzna - veľmi zaujímavá súčasť regiónu. "Voda, med a záhrady ..." – takto môžeme opísať  sádeckú zem spoľu s priľahlými pozemkami limanowskými. Minerálna voda je turistickou atrakciou a priťahuje pozornosť liečiacich sa ľudí do vôd v Piwnicznej-Zdroj, Muszyna-Zdrój, Żegiestów-Zdrój Krynica-Zdrój, známej ako perla poľských kúpeľov. Ovocné stromy kvitnúce na jar a ktoré sú ťažké svojim  ovocím v neskorom lete a známi včelári ponúkajúci medovú kuchyňu a apiterapiu, farmy špecializujúca sa na bylinné medicíny - to všetko prispieva k obrazu sýtej a chutnej krajiny. Ležiace v centrum mesto Nowy Sacz susediaci s Etnografickým Sadeckim Parkom a Galicijským mestečkom je turistickou atrakciou  a tajomstvom kulinárneho dedičstva.

 

Jedlá lachovskej kuchyne:

kyslá polievka z kvásku a  s klobásou
kyslá polievka z bôbu so slaninou
červený borš kyslý,  červený borš s  knedličkami
omáčka so zemiakmi, slaninou a kyslou smotanou
knedle s kapustou
knedle s tvarohom na sladko
bravčové koleno s kapustou, hrášok s kapusta, kapusta s hráškom "bomba"
kompót zo sušených sliviek

zrnková káva  s mliekom

 

Jedlá horalaské lacko – kamienické, tzv. bielych horalov

kyslá polievka - polievka z kyslej kapustovej šťavy, údených rebierok - jahňacích, ovčích, bravčových, alebo na husacine
polívka - kuracia polievka s jahňacím (baraním mäsom), zeleninou a cesnakom, podávaná so zemiakmi

kyslá polievka s chrenom a  s údenou slaninou
držky s korpielem(kvaka), hráškom alebo fazuľou
zaproska – rascová polievka s mätou, zasmažená
fižol - fazuľová polievka s krúpami a kyslou smotanou
jahňacie so sušenými slivkami,
halušky strúhané - halušky zo strúhaných zemiakov a celozrnnej múky, omastené údenou slaninou
halušky s spyrkom a cibuľou - halušky zo surových zemiakov, omastené anglickou slaninou
bôb s  kapustou na údenom rebierku
moskol s bryndzou alebo so slaninou - koláč z varnej dosky so zemiakmi a celozrnnej múky

 

Nízky Beskid (Wysowa Zdrój, Regietów)

Nízka Beskid, nazvaný "krajinou pokoja," sú to terény  Pogórzan a Lemkov  na východe regiónu ktoré jemne prechádzajú do  Nízkych Beskíd na Magurský Národný Park. Sú doplnené nostalgickými stopami kultúry pohraničia: pravoslávnej cirkvi a cintoríny z prvej svetovej vojny a ropných vrtov ako spomienka na časy Ignaciho Łukasiewicza, poľského zakľadateľa ropného priemyslu. Regionálna kuchyňa je súčasťou jesenného festivalu "sviatok Rydza" v súlade s obklopenými lesnatými kopcami kúpeľov Wysowal-Zdroj. Kultúrne dedičstvo Lemkov  zanecháva stopy na dnešných turistických atrakciách, sústredených okolo drevených pravoslávnych cirkví na Chodníku Drevenej Architektúry  a dvore Maziarskom v Losu, rovnako ako kulinárne tradície, ktoré prinášajú jedlá lemkovskej kuchyne.

 

Jedlá pogoranskej kuchyne

ukropek - polievka s opečenou slaninou a klobásou s opekaným chlebom
święconka – veľkonočná kyslá polievka  na srvátke, s klobásou, slaninou, vajíčkom, chrenom a smotanou
fazuľová polievka z fazule "krásny Janko" s fašírkami, pirohy s kapustou a jaternička
Fazuľová kuchyňa:  paštéky rolády, krokety, vyprážaná fazuľa, fazuľa v med, koláče a torty vyrobené z fazule "krásny Janko" z údolia Dunajca
bordy - rezance zo surových zemiakov, omastené údenou slaninou, podávaná s mliekom,
prozioki (proziaki, prouzioki) - placky z múky, vajec, vody a sódy pečené na plechu

 

Jedlá lemkovskej kuchyne

homiłki, homyłki - špeciálne konzervované a sušené syrové gule
mastyło - polievka s mliekom
kisełycia - tradičná kyslo ovsená polievka
warianka – polievka na báze kyslejj kapusty- typ kapustnice , adzymka – koláče z plechu  (odroda lemkových proziakov a moskoli)
pirohy so sušenými slivkami
kiszeniaki zapečené so slaninou (lemkovské holúbky)
jahňacie na mede,
pirohy s medvedím cesnakom

 

Kulinárne udalosti

 

Už niekoľko rokov sa v Malopoľsku koná festival "Malopoľská chuť" zložený zo štyroch semifinále v oblasti, ktorá sa koná od júna do augusta a končí sa finálom v Krakove – na námestí  Wolnica - v druhej polovici augusta.

 

Populárne kulinárne udalosti, ktoré sa konajú v Krakove:  Festival pirohov, Festival polievky, Sviatok chleba. V tomto regióne sa koná veľa kulinárnych akcií, ktoré propagujú dedičstvo tradičnej kuchyne, najčastejšie sú spojené s kvalitnými lokálnymi produktami. Patria ku nim: sviatok kapra, kapusty, fazule, čučoriedok, sliviek a veľa iných.

 

Odporúčame stránky:

 

www.nasliwkowym smaku.pl

www.trasasmakoszy.pl

www.smak.wrotamalopolski.pl

www.potrawy regionalne.pl


długość szlaku:
min wysokość:
max wysokość:

Komentáre
Musíte byť prihlásený. Ak ešte nemáte vytvorený účet, zaregistrujte sa!
Fotografie