zobraziť na mape vyhľadávací filter celá obrazovka > <
rozšírte mapu >

FILMOVÝ KARPATSKÝ CHODNÍK cz.6

V rámci Filmovej karpatskej cesty boli prezentované filmy, ktorých dej sa odohráva na malopoľsko-prešovskom pohraničí. Druhým elementom cesty je prezentácia postáv tvorcov, ktorí pochádzajú z pohraničia. viac

V rámci Filmovej karpatskej cesty boli prezentované filmové diela, ktoré vďaka umiestnení deja na malopoľsko-pešovskom pohraničí, sú spojené s kultúrnym a artistickým dedičstvom regiónu. Boli zariadene k jednej z dvoch základných kategórií  – hraný alebo dokumentárny film. Pre mnohých milovníkov filmu hľadanie reálneho miesta, v ktorom sa odohráva dej je veľmi atraktívnou aktivitou a stáva sa zdrojom satisfakcie. Dôvodom záujmu o filmovú turistiku je známy v celom Poľsku portál Polskanafilmowo.pl.

V štúdium môžeme nájsť poľské ako aj slovenské filmy. Je to dôvod toho, ak veľa veci spája tieto krajiny. Stáva sa tak v prípade legiend o Jánošíkovi, ktoré sú spoločné pre poľské a slovenské dedičstvo. Svoje miesto na ceste majú zároveň populárne filmy ako Tisícročná včela Juraja Jakubiska, ako aj menej známe ale takisto pozoruhodné, čoho príkladom je zaujímavý dokumentárny film Nataszy Ziółkowskiej-Kurczuk s názvom W Nowicy na końcu świata

Druhým elementom Filmovej karpatskej cesty sú postavy a osobnosti kinematografie spojené s malopoľsko-preśovským pohraničím. Sú to tvorcovia (režiséri, herci, scenáristi), ktorí sa tu narodili a niekedy aj tvorili. Každý z umelcov bol zariadený k mestu, z ktorého pochádza.

 

Leopold Lahola – Prešov / Slovensko

 

Vlastné meno Leopolda Lahola je Leopold Arje Friedmann. Spsovateľ, scenárista a režisér sa narodil v Prešove, 30. januára 1918 roku. Vtedy to bolo ešte Rakúsko-Uhorsko. Detstvo stravil na Orave, študoval na Univerzite Komenského v Bratislave.

Jeho vzdelávanie prekazila Druhá svetová vojna, počas ktorej musel pre svoj židovský pôvod štúdium ukončiť. Bol internovaný, ale sa mu podarilo z tábora uciecť.

V roku 1949 odišiel do Izraela, kde sa stal jednym s priekopníkov kinematgrafie.  Potom odišiel do NSR, kde kontinuova kariéru – režíroval,  písal scenáre, divadelné a televízne hry. V politicky uvoľnených 60. rokoch navštívil vlasť v roku 1966 prišiel do Bratislavy. Zomrel 12. júna 1968 roku.

Leopold Lahola je autorom mnohých filmových scenárov. Bol tiež režisérom. V roku 1965 Leopold Lahola režiroval western, ku ktorému napísal tiež scenár. Film Duell vor Sonnenuntergang vznikol v juhoslovanskej, talianskej a NSR kooprodukcii. V roku 1968 realizoval film Sladký čas Kalimagdory, prezentujúci človeka, ktorý žije v súlade s ročným cyklom prírody.

 

Vybraná filmografia:

1948 Vlčie diery – scenár

1948 Bílá tma – scenár

1951 Ir Ha'Ohelim – réžia

1959 Tri cetrtine sonca – scenár

1965 Duell vor Sonnenuntergang – réžia, scenár

1968 Sladký čas Kalimagdory – réžia, scenár

 

Vanda Konecná – Prešov / Slovensko

                    

Vanda Konecná sa narodila 5. januára 1972 roku, pochádza z Prešova. yštudovala hudobno-dramatický odbor na košickom konzervatóriu.

Hrala v divadle v Košiciach. Na brazvke sa ukazovaa hlavne v seriáloch a televíznych zábavých programoch. V roku 2006 hrala vo filme Milana Cieslara To horké léto v Marienbadu.

 

Vybraná filmografia (ako herečka):

2004 Redakce (seriál)

2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (seriál)

2005 Ordinace v růžové Zahran (seriál)

2006 To horké léto v Marienbadu

2008 Soukromé pasti (seriál)

2008 Ošklivka Katka (seriál)

2008 Kriminálka Anděl (seriál)

2011 Znamení koně (seriál)

2011 O mé rodině a jiných mrtvolách (seriál)

 

Juraj Kukura – Prešov / Slowacja

 

Juraj Kukura sa narodil 15. marca 1947 roku v Prešove. Dnes je jednym z najznámejších slovenských herecov. Vyštudoval herecstvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

V roku 2003 Juraj Kukura sa stal riaditeľom bratislavského Divadla Aréna, jedného z najstarších v Bratislave. Okrem divadla hrá vo filmoch a môžeme ho tiež obdivovať na televíznych obrazovkách. V rokoch 1976, 1982 a 1983 bol zvolený divákmi v ankete ako najpopulárnejší sloveský herec. V rokoch 1966 – 2008 hral v 30. hránych filmoch, 130. Filmoch a  televíznych produkciach a tiež v 37. televíznych seriálach. K jeho najznámejším kreaciam patrí úloha vo filme Juraja Jakubiska Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý z roku 1992.

 

Vybraná filmografia (ako herec):

1968 Zbehovia a pútnici

1970 Eden a potom

1971 Úklady a láska

1973 Deň slnovratu

1977 Stíny horkého léta

1980 Nebezpecné známosti

1980 Triptych o láske

1982 Soľ nad zlato

1989 Giovanni oder die Fährte der Frauen

1992 Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý

1996 Schmetterlingsgefühle

1996 Landgang für Ringo

1996 Tresko - Im Visier der Drogenmafia

1998 Aktion über Berlin (seriál)

1999 Nur ein toter Mann ist ein guter Mann2000 Sokoliar Tomáš

2005 Unter weißen Segeln - Odyssee der Herzen

2006 Der Letzte Zug

2007 Sehnsucht nach Rimini

2008 Máj

2010 Dokonalý svět (seriál)

2011 Hotel Lux

 

Pavol Mikulík – Prešov / Slovensko

 

Pavol Mikulík sa narodil 2. márca 1944 roku v Prešove. Absolvoval štúdia na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V roku  1993 prekonal mozgovú porážku a ostal pripútaný na invalidný vozík. Podarilo sa mu zobrať silu a po sedmich rokoc sa vratil k  herečstvu. Ten jeden z najznámejších slovenských herecov zomrel v  Brtislave 27. novembra 2007 roku.

Pavol Mikulík hral v Slovenskom národnom divadle. Bol tiež prorektorom na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Je predo všetkym známy svojimi mnohými divadelnými a filmovými úlohami.  Svoje najznámejšie kreacie tvoril vo filmoch Tisícročná včela a Perinbaba Juraja Jakubiska a tiež vo Šípovej Ruženke Stanislava Párnického.

 

Vybraná filmografia (ako herec):

1964 Každý týždeň sedem dní

1965 Mŕtvi nespievajú

1969 Od štvrtka do zmŕtvychvstania

1971 Ametystový kvet

1974 Netrpezlivosť srdca

1975 Horúčka

1976 Do posledného dychu

1977 Popleta

1977 Bludička

1979 A pobežím až na kraj sveta

1983 Putování Jana Amose

1983 Tisícročná včela

1984 Martyre de Saint Sébastien, Le

1984 Lampáš malého plavčíka

1985 Perinbaba

1985 O sláve a tráve

1986 Alžbetin dvor (seriál)

1986 Zakázané uvoľnenie

1987 Juzná posta

1987 Úsmev diabla

1987 Koník z ebenu

1990 Šípová Ruženka

1991 Štúrovci (seriál)

1992 Romulus Veľký

2002 Na konci hry

 

Ján Gallovič – Poprad / Slovensko

 

Ján Gallovič sa narodil 22. novembra 1960 v Poprade. Tam prežil detstvo a mládosť. Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave sa zučastňoval ako akademický pedagóg.

Hral v divadlách, spoluprácoval s rozhlasom a tiež pri dabovaní. Od osedesiatých rokov Ján Gallovič pôsobí v divadle a televízii. 

 

 

 

 

Vybraná filmografia (ako herec):

1981 Katera

1982 Predčasné leto

1982 Najkrajší kvet

1987 Hľadanie šťastnej chvíle

1988 Posledný drak

1988 Dunajské rozprávky

1988 Čertovo vrece

1989 Tanec nad plačom

1989 Núraddín Ali a Anísaldžalísa

1989 Jablonka

1990 Čarovné kresadlo

1992 Zrkadlo

1992 Romulus Veľký

1993 Zurvalec

1993 Mátohy rárohaté

1994 Zlatohláska

1994 Buvirozprávky

1995 O kráľovi Fiškusovi

1996 Ženský vtip

1999 Rozum nadovšetko

2001 Zlatý chleb

2007 Ordinácia v ružovej záhrade (seriál)

2008 Kutyil s.r.o. (seriál)

2009 Ako som prežil (seriál)

2010 Smrt ministra

 

Zuzana Onufráková – Prešov / Slovensko

 

Zuzana Onufráková je slovenskou herečkou, ktorá sa narodila 10. decembra 1981 roku v Prešove. Študovala na Divadejnej fakulte pražskej Akademii múzických umení. Ešte pošas štúdium sa začala zučastňovať v divadelných predstaveniach. Od septembra  roku 2010 je herečkou Švandovo divadla na Smíchově.

Na obrazovke sa herečka objavila v roku 2004 v známym seriáli Redakce. V tom istom roku hrala vo filme Pánská jízda, komédii režirovanej Martinom Kotíkom. Po čtyroch rokoch zahrala v ďalšej komédii Taková normální rodinka, ktorú ralizoval Patrik Hartl. V roku 2009 sa ukazala vo filme Jitki Rudolfovej s názvom  Zúfalci.

V roku 2011 herečka zahrala vo veľmi dobrej českej komédii Muži v naději. V tom istom roku hrala vo filme Milovaní, polu s veľmi slávnymi hercami ako napríklad Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier  a Miloš Forman.

 

 

 

 

Vybraná filmografia (ako herečka):

2004 Redakce (seriál)

2004 Pánská jízda

2008 Taková normální rodinka

2008 Kriminálka Anděl (seriál)

2008 František je děvkař

2008 Expozitura (seriál)

2009 Zúfalci

2009 První krok (seriál)

2010 Zázraky života (seriál)

2011 Muži v naději

2011 Milovaní

 

BIBLIOGRAFIA:

 

Encyklopedia kina, red. Tadeusz Lubelski, Krakov 2003.

Głowa Jadwiga Dokumentárny film filmový epoki Havla, Krakov 2005.

Glowa Jadwiga Dušan Hanká Ten smutny Słowak [w:] Autorzy kina europejskiego, red. Grażyna Stachówna, Joanna Wojnicka, Krakov 2003.

Haltof Marek Kino polskie, Gdańsk 2002.

História kina tom I. Kino nieme, red. Tadeusz Lubelski, Iwona Sowińska, Rafał Syska, Krakov 2012.

Janicka Bożena Jánošík. Prawdziwa história [w:] Kino 2009, nr 09, str. 66 – 67.

Janicka Bożena Widzący [w:] Kino 2004, nr 10, str. 41.

Maciejewski Łukasz Wolny artysta [w:] Kino 2004, nr 06, str. 26 – 29.

Rudziński Kamil Stróż diamentu [w:] Kino 2004, nr 10, str. 42.

Sławińska Joanna Dziś Jánošík ścigałby się w Formule 1 [w:] Kino 2009, nr 09, str. 17 – 18.

Sławińska Joanna Mówi Agnieszka Holland [w:] Kino 2002, nr 12, str. 32.

Tybinka Katarzyna Wolność artysty [w:] Kino 2004, nr 07/08, str. 81.

Sławińska Joanna Mówi Agnieszka Holland [w:] Kino 2002, nr 12, str. 32.

Zarębski Konrad J. Karol – człowiek, który został papieżem [w:] Kino 2005, nr 07/08,

str. 58 – 59.

 

www.beresbaron.com

www.Poľskonafilmowo.pl

www.filmpolski.pl

www.filmweb.pl

www.zaagencja.com

www.csfd.cz

www.sfd.sfu.sk

www.fdb.cz

www.imdb.com

www.agnes-dimun.com

www.k2studio.sk

www.topr.pl

www.jurajkukura.sk 

www.pl.wikipedia.org

www.sk.wikipedia.org

www.en.wikipedia.org

www.k2studio.sk

www.highspot.pl


długość szlaku:
min wysokość:
max wysokość:

Komentáre
Musíte byť prihlásený. Ak ešte nemáte vytvorený účet, zaregistrujte sa!
Fotografie